Rokok elektronik tidak dibenarkan dalam bagasi daftar masuk

0
35

JABATAN PENERBANGAN AWAM (DCA) memandang berat mengenai insiden bateri rokok elektronik terbakar dalam kabin penerbangan OD1003 Malindo Air pada 25 Oktober lepas.

Memetik laporan yang dikeluarkan Bernama, Ketua Pengarah DCA, Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman dalam kenyataan di sini berkata, pihaknya sedang menjalankan siasatan dalaman mengenai insiden itu.

Beliau menggariskan Arahan Teknikal bagi Pengangkutan Selamat Barangan Berbahaya melalui Udara (ICAO Doc 9284) yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO);

i. Penumpang dan krew kabin dilarang membawa rokok elektronik menggunakan bateri mudah alih termasuk rokok elektronik dalam bagasi daftar masuk.

ii. Melarang mengecas bateri mudah alih rokok elektronik dalam kabin pesawat.

iii. Bateri hendaklah dikeluarkan daripada peranti rokok elektronik dan disimpan di tempat yang selamat.

Arahan-arahan ini hendaklah dipatuhi oleh syarikat penerbangan, krew dan penumpang bagi mengelak inisiden seumpama itu pada masa depan,” kata Azharuddin.

Dalam insiden 6.45 petang itu, bateri rokok elektronik yang disimpan di dalam sebuah beg yang diletakkan atas peha seorang penumpang, terbakar secara tiba-tiba selepas pesawat itu berlepas dari Kota Kinabalu ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2).

Penumpang itu dilaporkan cedera ringan di paha dan tangan kirinya.

TINGGALKAN RESPONS

Sila masukkan komen!
Masukkan nama anda di sini