Lima kelemahan memalukan perkhidmatan teksi KLIA2

0
124

PERKHIDMATAN teksi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) amat mendukacitakan. Baru-baru ini, kru Pepatung telah memilih untuk menggunakan servis teksi dari KLIA2 untuk pulang ke rumah.

Selepas membayar tambang di kaunter tiket, kru kami perlu beratur menunggu giliran untuk menaiki teksi. Barisannya agak panjang tetapi hal tersebut tidak begitu mengganggu memandangkan jarak ketibaan setiap teksi hanya mengambil masa yang singkat.

2-teksi TERDAPAT tiga jenis perkhidmatan teksi di KLIA2 iaitu premier, kupon dan meter. Foto/bittersweetbyte

Sepanjang menanti giliran, kru kami dapat melihat banyak kelemahan daripada perkhidmatan awam tersebut. Fasiliti dalaman KLIA2 diakui amat mengagumkan tetapi servis kenderaan awam agak memalukan.

Terdapat tiga jenis teksi di KLIA2 iaitu premier, meter dan kupon. Mungkin setiap daripadanya berbeza daripada situasi yang dialami kru kami. Berikut merupakan antara kelemahan yang sempat diperhatikan ketika menaiki teksi menggunakan sistem berkupon.

1) Ketidakseragaman teksi: Masalah pertama teksi di KLIA2 adalah ketidakseragaman jenis teksi yang digunakan. Ada ketika teksi Proton Iswara muncul, kemudiannya Proton Waja. Mengapa tidak ia diseragamkan? Bukankah ia akan mencerminkan tahap sistematik perkhidmatan teksi di sebuah lapangan terbang bertaraf antarabangsa?

2) Kondisi teksi: Bukan sahaja jenis teksi tidak seragam, malah kondisi teksi itu sendiri memalukan. Teksi lama yang hampir ‘uzur’ masih digunakan. Ada pula yang melakukan ubah suai teksi menjadi seperti sebuah kereta lumba tanpa meletakkan tanda ‘teksi’ di atas bumbung (taxi roof sign). Ia amat mengelirukan bahkan menjadi persoalan bagaimana kebebasan sebegitu boleh diberikan kepada pemandu teksi khusus di lapangan terbang?

3) Pemandu tidak kemas: Penampilan pemandu juga memalukan. Sebagai rakyat Malaysia, kita hanya menggelengkan kepala melihat penampilan pemandu teksi KLIA2 yang seolah-olah bekerja di perhentian ‘teksi sapu’! Bayangkan hanya ketika mengambil penumpang, barulah pemandu tergesa-gesa menyarungkan uniform.

Sudahlah uniform itu renyuk tidak bergosok, warnanya juga kusam bagaikan tidak pernah dibasuh. Ada pula yang berselipar ‘jamban’ dan berambut panjang. Kebanyakan pemandu yang mengabaikan penampilan pula terdiri daripada orang muda. Seharusnya mereka malu dengan pemandu yang rambut sudah memutih kerana kekal segak dalam uniform.

klia2_taxi PARA pemandu teksi di KLIA2 mendakwa mengalami kesulitan dari segi fasiliti sehingga menjejaskan keselesaan, kebajikan dan kesihatan pemandu. Foto/malaysiajp

4) Sikap pemandu: Sudahlah penampilan selekeh, sikap juga kurang memuaskan. Sewajarnya pemandu teksi di lapangan terbang turun membantu penumpang meletakkan bagasi di dalam but kereta terutama penumpang wanita. Sebaliknya pemandu sibuk bermain telefon dan memandang sahaja penumpang bersusah payah memasukkan bagasi. Tidak budiman langsung.

5) Kebersihan teksi: Penumpang yang baru turun dari pesawat semestinya menginginkan kelapangan dan keselesaan ketika menaiki kenderaan awam terutama teksi. Kebersihan ruang dalaman teksi adalah kunci kepada keselesaan penumpang. Namun ciri ini tidak terdapat dalam kebanyakan teksi di KLIA2. Botol air dan tuala kecil pemandu ditempatkan di kerusi penumpang hadapan secara sambil lewa. Barangan milik pemandu tidak teratur dan pemandangan itu merimaskan penumpang.

Sewajarnya perkhidmatan teksi di KLIA2 mencontohi servis teksi di SkyPark Terminal, Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang, Selangor. Teksinya seragam, malah para pemandunya juga kemas dan begitu berhemah. Mohon pihak KLIA2 mengatasi kelemahan ini agar imej pelancongan negara tidak tercemar. Cukuplah dengan sikap ‘besar kepala’ SEGELINTIR pemandu teksi di ibu kota, usah ditambah masalah baharu.

3-teksi PERKHIDMATAN teksi di SkyPark Terminal Subang yang teratur seharusnya dijadikan rujukan servis teksi lapangan terbang lain. Foto/skyscrapercity

Pada tahun lalu, Persatuan Kebajikan Pemandu Teksi KLIA2 menyuarakan masalah fasiliti yang menyulitkan pergerakan dan keselesaan para pemandu di lapangan terbang baharu tersebut. Selain terpaksa menunggu di parkir berbumbung solar yang terletak 8 kilometer  (km) dari KLIA2, kelengkapan seperti tandas, kantin dan ruang rehat juga terhad. Malah tandas terdekat hanya terletak 1km dari kawasan parkir.

Justeru, sekiranya masalah-masalah yang dialami pemandu teksi itu masih belum diatasi, mungkin ia menjadi punca terhadap kerendahan efisiensi perkhidmatan teksi di KLIA2. Pihak pengurusan KLIA2 mesti bertindak segera menyelesaikan kekurangan tersebut.

Bagaimanapun para pemandu teksi juga tidak seharusnya menjadikan ia sebagai alasan untuk bekerja sambil lewa. Tonjolkan prestasi dan penampilan yang cemerlang sehingga setiap penumpang gembira dan selesa dengan layanan serta pemanduan anda.

TINGGALKAN RESPONS

Sila masukkan komen!
Masukkan nama anda di sini