Identiti

Sembilan atlet profesional homoseksual (lelaki) ternama

By  | 
Sebelum1/10Seterusnya

SUKAN merupakan konteks klise yang melambangkan ciri maskulin seorang lelaki. Hubungan antara lelaki dan sukan sangat akrab dan sukar dipisahkan. Terdapat individu yang menjadikan sukan sebagai cabang kerjaya dan sumber pendapatan tetap.

flaunt_r_rogers_shot_04-0279-0298-0307_rgb-jpg-c

Bagaimanapun wujud tabu tentang kecenderungan seksualiti atlet lelaki yang memilih untuk mengaku sebagai homoseksual. Sejak sekian lama, masyarakat termasuk kelompok atlet sendiri melihat homoseksual dalam kalangan atlet sebagai perosak reputasi sesebuah sukan.

Namun, tiada bukti yang menyokong bahawa atlet homoseksual bakal memusnahkan kecemerlangan sesebuah pasukan mahupun mutu persembahan acara yang melibatkan mereka. Bahkan terdapat ramai atlet homoseksual berjaya mencipta kejayaan luar biasa di pentas sukan antarabangsa.

Berikut kami senaraikan sembilan atlet profesional (lelaki) yang merupakan antara ahli sukan yang telah mendedahkan seksualiti mereka kepada umum dan pernah melakar kejayaan hebat dalam karier.

Comments

comments

Memulakan kerjaya penulisan sebagai wartawan di sebuah akhbar berbahasa Melayu tempatan dan berkhidmat selama empat tahun sebelum menyertai Pepatung sepenuh masa. Berpengalaman dalam penulisan rencana terutama berkenaan gaya hidup, profil, minat ramai, isu semasa, fesyen dan hiburan.

Tinggalkan Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *