Enam kaedah pengukur keberkesanan senaman

0
73

ANDA bersenam dan mengamalkan gaya hidup sihat tetapi tidak tahu sejauh mana keberkesanan latihan gaya hidup baharu yang diamalkan? Ramai yang mengukur keberkesanan rejim senaman hanya berpandukan berat badan. Namun tahukah anda bahawa berat badan sahaja tidak cukup untuk menentukan keberkesanan program latihan anda.

Berikut merupakan enam kaedah termasuk berat badan yang boleh dijadikan panduan bagi mengukut tahap keberkesanan rejim senaman anda.

1) Berat badan
Jumlah keseluruhan berat badan anda meliputi berat otot, organ, tulang dan lemak dalam badan. Ia tidak spesifik dan hanya menunjukkan jumlah berat badan seseorang.

2) Indeks Jisim Badan (BMI)
BMI merujuk kepada keserasian di antara jumlah berat badan dan ketinggian anda. Ia menunjukkan sama ada anda berada pada tahap normal, ideal, kurus ataupun obesiti. Formula bagi mendapatkan BMI adalah dengan membahagikan berat (kilogram) dengan tinggi (meter) kuasa dua.

3) Peratusan lemak badan (body fat)
Jumlah berat lemak yang diperlukan dalam badan anda. Bagi kelancaran operasi sistem tubuh badan, peratusan lemak di dalam badan perlulah berada pada lingkungan purata 11 hingga 18 peratus. Kadar peratusan berat lemak di dalam badan perlu dipantau sekurang-kurangnya sebulan sekali bagi memastikan anda berada pada kadar sihat.

Sekiranya lemak anda melebihi 30 peratus, anda berada di peringkat berisiko tinggi obesiti ataupun masalah lemak berlebihan di sekeliling organ. Bagi memantau peratusan lemak badan, gunakan formula asas dengan cara membahagikan berat lemak (kg) dengan jumlah berat badan (kg) dan didarabkan dengan 100.

4) Jisim lemak badan (body fat mass)
Jumlah berat lemak di dalam badan anda. Apabila anda bersenam, tujuan utamanya adalah untuk meminimumkan jumlah lemak di dalam badan. Justeru, amat penting untuk mengetahui jumlah berat lemak di dalam badan bagi menentukan keberkesanan program latihan anda. Berat lemak di dalam badan boleh ditentukan menggunakan kemudahan seperti tanita innerscan body composition monitor yang disediakan di gimnasium komersial.

PERALATAN seperti tanita boleh digunakan
PERALATAN seperti tanita boleh digunakan.

5) Jisim otot (lean muscles mass)
Jumlah berat otot di dalam badan. Selain menghasilkan haba untuk proses pembakaran lemak, otot juga berfungsi dalam menggerakkan tubuh badan. Lebih tinggi jumlah dan peratusan otot, lebih pantas proses pembakaran lemak berlaku. Individu dengan jisim otot yang tinggi tampak lebih segak berbanding individu yang kurus tetapi memiliki jisim otot yang rendah.

Anda harus memastikan setiap kali berat anda turun, ia tidak menjejaskan jisim otot anda. Sekiranya jisim otot anda berkurangan, ia adalah petanda awal terhadap senaman berlebihan ataupun kekurangan nutrien di dalam badan.

6) Ukur lilit
Selain daripada bergantung kepada berat badan, anda juga boleh menggunakan pita pengukur bagi merekodkan ukur lilit anggota badan anda. Rekodkan ukur lilit anggota badan seperti dada, pinggul, perut, pinggang, paha dan lengan sebulan sekali bagi membolehkan perbandingan bulanan dibuat.

Jisim otot lebih padu berbanding lemak, jadi anda tidak perlu panik jika pada peringkat permulaan anda bersenam, berat badan naik sedikit berbanding sebelum mengikuti program latihan bebanan. Ia merupakan satu tindak balas normal kerana latihan bebanan akan menambah berat otot bagi membakar lebih banyak lemak di dalam badan.

Selain itu, usah terlalu gembira jika berat badan anda turun terlalu mendadak kerana ia mungkin berpunca daripada kehilangan jisim otot akibat cara pemakanan yang tidak betul dan program latihan yang tidak sesuai.

Cara paling mudah bagi membezakan saiz otot dan lemak adalah dengan mengetahui bahawa 300 gram (g) lemak adalah bersamaan dengan saiz tapak tangan manakala 300g otot pula adalah sebesar dua jari anda. Jadi pastikan anda mengetahui adakah anda kehilangan otot atau lemak sepanjang program latihan yang dijalani?

Kredit foto: Sweatband

TINGGALKAN RESPONS

Sila masukkan komen!
Masukkan nama anda di sini