3 kategori senaman utama

1
220

SEJAK kebelakangan ini, tahap kesedaran orang ramai terhadap aktiviti fizikal ataupun senaman kian meningkat. Semakin ramai memilih untuk bersenam dengan melakukan pelbagai aktiviti fizikal bagi mencapai matlamat kecergasan peribadi.

Bagaimanapun, anggapan yang ditanam majoriti orang bahawa apabila berpeluh ketika bersenam, kita semestinya akan mencapai matlamat dan bentuk badan yang diidamkan adalah satu kesilapan besar. Persepsi sebegini menyebabkan tubuh badan kita gagal memenuhi perancangan matlamat kecergasan dan mendorong kita untuk cepat putus asa serta boleh mengakibatkan kecederaan.

Bagi memastikan anda menjalankan senaman mengikut haluan matlamat kecergasan pilihan anda, kenal pasti dan tetapkan program latihan bersesuaian dengan diri anda. Keterujaan untuk memulakan rejim senaman sahaja tidak cukup untuk memenuhi matlamat anda. Beri penekanan terhadap jenis senaman yang menepati fokus anda bagi mengelakkan timbulnya rasa bosan dan malas dalam tempoh yang singkat.

Terdapat pelbagai jenis latihan fizikal dan senaman boleh dipilih. Namun, bagi mencipta satu program latihan peribadi pada peringkat asas, anda hanya perlu bijak membezakan tiga jenis latihan fizikal dan senaman berikut.

1) Latihan Aerobik
Senaman ini sangat efektif dalam menguatkan otot dan sistem kardiovaskular serta sistem jantung manusia. Ketika menjalankan senaman ini, ia akan menggunakan bekalan karbohidrat di dalam badan sebagai sumber tenaga. Namun, untuk satu tempoh yang panjang, ia akan menggunakan sumber protein yang terdapat di dalam badan dan otot.

Latihan kecergasan ini mudah dilakukan dan amat berkesan dalam membakar kalori. Ciri-ciri senaman aerobik termasuklah pergerakan yang dijalankan secara berulang-ulang dengan tempoh masa melebihi 30 minit.

2-jenis senaman

Contoh senaman: Joging, berenang, berbasikal dan berjalan kaki.

2) Senaman Anaerobik
Senaman ini memfokuskan kepada prestasi kekuatan dan daya tahan otot. Secara amnya, latihan berbentuk anaerobik lebih banyak menggunakan karbohidrat dan lemak sebagai sumber tenaga. Ia juga jenis senaman yang menjadi pilihan dalam program menurun dan menaikkan berat badan.

Antara ciri senaman ini adalah pergerakan yang sedikit dan dilakukan dalam jangka masa lebih singkat.

gym training

Contoh senaman: Latihan bebanan di gimnasium dan berlari pecut.

3) Latihan Fleksibiliti
Latihan fleksibiliti lebih fokus kepada kelenturan otot-otot pada badan manusia. Aktiviti utama senaman ini adalah meregangkan otot bagi melancarkan aliran darah di kawasan tersebut. Otot yang fleksibel kemudiannya memberikan reaksi positif, sekali gus memudahkannya untuk membesar ketika melakukan latihan bebanan.

Senaman ini kebiasaannya dijalankan pada hari rehat iaitu bebas daripada sebarang latihan bebanan dan kardiovaskular.

4-jenis senaman

Contoh senaman: Yoga, regangan otot dan taici.

Trio campuran
Selain tiga jenis senaman di atas, anda juga boleh mencampurkan ketiga-tiga jenis latihan membentuk satu program yang kreatif. Dengan cara ini, anda tidak akan mudah bosan dan mengalah dengan usaha anda.

Sebagai contoh, jika anda mahu memfokuskan terhadap tahap stamina dan kecergasan, lebihkan senaman berbentuk aerobik. Sekiranya anda lebih berminat untuk mendapatkan bentuk tubuh menarik, berikan tumpuan kepada senaman anaerobik seperti latihan bebanan.

Bagaimanapun perlu diingat, bagi mendapatkan tubuh yang sihat, anda harus menjalankan ketiga-tiga jenis senaman tersebut. Misalnya, jika anda mahu menurunkan berat badan, lakukan senaman aerobik dan anaerobik secara bergilir-gilir. Pada penghujung setiap sesi senaman pula, selitkan latihan regangan otot.

Mereka yang berhajat untuk menaikkan berat badan perlu memperbanyakkan program latihan anaerobik diikuti satu atau dua sesi aerobik. Tidak lupa senaman fleksibiliti dengan melakukan regangan otot di setiap penutup sesi latihan.

 

Kredit foto: hindhobeika/vitalalife/wonderful1

1 KOMENTAR

TINGGALKAN RESPONS

Sila masukkan komen!
Masukkan nama anda di sini