Stail

Selama ini anda menyebut jenama pakaian Zara dengan cara yang salah!

By  | 

ANDA mungkin kerap memasuki butik pakaian jenama Zara dan mungkin juga telah menghabiskan ribuan ringgit setiap kali datangnya koleksi baharu. Namun, tahukah anda, selama ini sebutan ‘Zara’ anda tidak betul?

Menurut Refinery29, ketika kakitangannya bertemu dengan salah seorang pekerja Zara di ibu pejabat jenama tersebut di A Coruña, Spanyol, dia mula sedar bahawa sebutannya selama ini salah!

Secara fonatiknya, jenama berkenaan disebut “dzah-dah“. Mengikut dialek Castilian Utara, huruf Z dituturkan dengan bunyi “th” manakala R pula mirip huruf D.

Dan disebabkan Zara berasal dari lokasi tersebut, kita harus mengikut tutur kata yang betul, sama seperti kita menuturkan Louis Vuitton.

Jika anda masih lagi keliru (dan mungkin anda yang bekerja di butik Zara) bagaimana ingin menyebut jenama Zara, sila tonton video di bawah:

I think I nailed it.

A video posted by RACHEL BESSER (@rachelbesser) on

Comments

comments

Memulakan karier sebagai pembantu editorial untuk sebuah majalah bertemakan perkahwinan sekitar empat tahun yang lalu, langkah jejaka ini dalam bidang penulisan semakin berkembang tatkala idea untuk membina empayar kandungan digital Pepatung tercetus olehnya.

Tinggalkan Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *